KENAN GÜRBÜZ/ÖZEL HABER
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte yurt dışından getirilen cep telefonlarının IMEI kayıt ücretinin 6 bin 91 TL’den temmuz ayında 20 bin TL’ye yükseltilmesi, kayıt ücretini yüksek bulan vatandaşları IMEİ kaydını bin ila 4 bin lirası ücretle yaptığını iddia eden dolandırıcıların tuzağına düşürüyor.
DOLANDIRICILAR SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN VATANDAŞLARI KANDIRIYOR
Ücretlerin yükselmesiyle birlikte ise sosyal medya da binlerce takipçisi olan ve IMEI kaydını 1 saat içinde tamamladığını iddia çok sayıda kişi ve firma ortaya çıktı. Biz de Patronlar Dünyası olarak bu kişilerin peşine düşerek vatandaşları nasıl kandırdıkları deşifre ettik.
Söz konusu işlem için irtibata geçtiğimiz kişi, 2 yıllık 2 bin 100 lira, süresiz IMEI kayıt işlemi için 4 bin 800 lira ücret istedi. İşlemleri yapmak için ise yurt dışından alınan telefonun IMEI numarası, kişiye ait telefon numarası ve TC Kimlik bilgileri isteniyor.
Dolandırıcılar sosyal medya üzerinden ise kendi reklamlarını, “Yurtdışından gelen telefonlarınızı 1 saat içinde kaydediyoruz, kapanan yurt dışı telefonları açıyoruz, 20 bin lira yerine bin liraya İMEI kaydı” diye yapıyor ve yaptıklarını kayıt işlemlerinin e-devlet üzerinden de görülebileceği garantisi veriyor.
UZMANLAR UYARIYOR VE MASAK’I GÖREVE ÇAĞIRIYORLAR
Vatandaşları dolandıran bu kişi ve firmalarla ilgili devletin ve Maliye Bakanlığının harekete geçmediğini ve devletin binlerce lira vergi kaybı olduğunu sosyal medya hesaplarından anlatan bilişim uzmanları ise şu uyarılarda bulunuyorlar:
“İleride bir sorun yaşanmaması için kayıt işleminin sadece e-devlet üzerinden yapılması gerekiyor. Yasadışı IMEI Kayıt işlemi yapılmış olsa bile telefonlarda sorun yaşanabilir. Telefon güncelleme alamıyor, wifi devre dışı kalıyor. Yasa dışı para trafiği ile devlet milyonlarca lira zarara uğruyor. Maliye Bakanlığı’nı ve MASAK’ı bu kişilere karşı işlem yapmaya çağırıyoruz”
YURT DIŞINDAN GELEN TELEFON KAYDI NASIL YAPILIR?
Yasal olarak izlenmesi gereken yol ise şöyle;
Yurt dışından getirilen telefonun kayıt altına alınması için 120 gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır.
Bu işlemi yapabilmek için 2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücretini ödemek gerekiyor. Ödeme yapıldıktan sonra yurda giriş yapan belge sahibi şahsın pasaport yada kimlik bilgileri ile e-Devlet ş adresinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) cihaz kaydı başvurusu yapılıyor.
e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor. Kontroller elektronik ortamda BTK tarafından yapılıyor.
Yurt dışından getirilen bir telefonu kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirebiliyorsunuz ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamıyor.
Yurt dışı telefon kayıt harç bedelini yatırırken. (T.C. kimlik numaranız ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numarasını belirtmelisiniz.)
patronlardunyasi.com